Familieterapi eller parterapi

Foto: Peter Henriksen

Det kan være svært selv at vurdere om, I skal vælge familieterapi eller parterapi. Jeg vil derfor anbefale, at I ringer til mig og får en snak, så jeg kan hjælpe jer med at tage det rigtig valg.

Familieterapi er også for forældre og voksne børn. Det kan være hele familien, eller den ene forælder og et enkelt barn, som ønsker at få en bedre relation.
I familieterapien kan vi arbejde med jeres problemstillinger i åben dialog, hvor I får mulighed for en større forståelse af hinanden.

Børnefamilien

I familieterapi for familier med hjemmeboende børn, sætter vi i første omgang fokus på jeres forældreskab. Hvorvidt og hvordan jeres børn skal involveres, beslutter vi undervejs, når jeres problemstillinger er afdækkede

Parterapi

Eksempler på parproblemer

  • I lytter ikke til hinanden, og hver for sig føler I jer ikke hørt og forstået.
  • Jalousi og utroskab.
  • Problemer med sexlivet.
  • Vredesudbrud og voldsomme konflikter.
  • Sammenbragte familier – dine, mine og vores børn.
  • Økonomi, kriser, tab, sorg
  • ……. og meget andet.

Forebyggende parterapi

Indimellem får jeg par i parterapi, som er stoppet op, har kigget på hinanden og sagt til hinanden: “Det her vil vi gerne arbejde på og gøre bedre” eller “Vi vil gerne sikre os en god fremtid sammen, og vi har brug for støtte til at få nogle få ting på plads”. Hvis I vælger at gå i parterapi inden kaos er indtrådt, kan vi arbejde med jeres problemstillinger i åben dialog, hvor I får den større forståelse af hinanden i en fælles personlig udvikling.

Det pludselige kaos

Andre gange føles det som om, at lynet slår ned fra en klar himmel, f.eks. ved utroskab. Ved det pludselige kaos hjælper jeg jer til at blive i stand til at opdele processen i
1) det kortsigtede: det pludselige kaos, svigtet, chocket
2) og det langsigtede: årsag/alt det andet, som har ført til det pludselige kaos.
Det kan være svært, ja næsten umuligt selv at arbejde i de to dimensioner.

Den langsomme død

For nogle par sker det at parforholdet langsomt sygner hen, fællesskabet bliver mindre og mindre, passionen er væk og den ene af jer kan ikke længere mærke følelser for den anden. Det er smertefuldt for begge, den ene med dårlig samvittighed over ikke at kunne give og den anden med fortærende længsel efter at blive elsket. Her hjælper jeg jer til at forstå hinanden og give hinanden anerkendelse for det smertefulde. Jeg hjælper med værktøjer til at kunne udholde den lange proces tilbage til kærlighedsforholdet – eller til en fælles forståelse af at I skal skilles.

Supplement med individuel terapi

En eller begge af jer har måske issues, som gør det svært for jer at åbne op i parterapien. Derfor foreslår jeg ofte individuelle sessioner med hver enkelt af jer, hvor det usigelige kan siges og efterfølgende bringes med i parterapien. Nogle gange er der brug for sideløbende individuelle forløb hos en anden psykoterapeut.